Writer’s block?

Tien tips om creativiteit te laten stromen

‘Hoe doet je dat? Ben je gewoon gaan zitten en begonnen? Is het je wel eens overkomen dat je dat je voor je laptop zat en niet wist wat je moest schrijven?”.

   “Uuh… nou nee of ja. Ik ben inderdaad gewoon gaan zitten en begonnen met schrijven en nee ik heb nooit niet kunnen schrijven.’

 

 

 

Ik beschik over een groot voorstellingsvermogen en qua creativiteit ben ik veelzijdig. De stroom aan ideeën en de flow van creatie-energie stopt bijna onmiddellijk als ‘moeten’ om de hoek komt kijken.

Dat kan in één-tiende seconde gebeurd zijn. Door een gedachtenflits aan de wens dat ik een zin goed wil formuleren of de verwarring over het gebruik van ‘wat of dat’.

Mijn creativiteit, mijn spontaniteit wordt vastgezogen aan een doel…En als dat gebeurt voel ik mij leeggezogen en uitgewrongen, krijg ik opeens last van ditjes of datjes of ik ‘gun’ mijzelf een zogenaamde break en ga ik iets anders doen.

 


Schrijven is voor mij discipline. Met een bijna militaristische nauwkeurigheid weet ik in welke ‘bubbel’ of hologram ik aanwezig wil zijn en welke gedachten ik wegstuur naar het land der fabelen. In die ‘bubbel’ verblijf ik dan een paar uur. Ik vergeet alles om mij heen, ik eet amper en opeens is het avond. En dan ben ik waarschijnlijk - weer - vergeten om boodschappen te doen en sluit ik voor de zoveelste keer de deur van mijn lege koelkast

 


Het schrijven van ‘Flessenpost’ was wonderbaarlijk makkelijk. Alles wat daarna kwam niet meer. Ik kreeg te maken met officiële doelen en eisen en ik heb mij soms door de materie moeten heen wringen om iets op papier te krijgen. Dat was andere koek.

 


Ik heb een aantal tips om de flow van creativiteit weer aan de praat te krijgen.

 

 

 

 


Tips

 


Tip 1: Ben ten diepste overtuigd dat je de volgende zin of actie al weet. En als dat niet lukt: doe dan alsof en begin met automatisch schrijven zonder na te denken. De flow van het ‘weten’ verstopt zich vaak achter de volgende zin, een hond die blaft of je maag die knort. Alles wat in je omgeving gebeurt kun je gebruiken als een startmotor.

 


Tip 2: Fantaseer in het nu moment. Plaats je zelf in de scene, doe mee als medespeler, cameraman of regisseur en je zult zien dan de scene of de hoofdrolspeler jou gaat inspireren in plaats van andersom

 


Tip 3: Laat je inspireren door films, foto’s, kunstwerken, Google street view of ChatGPT

 


‘De Mercedes Goldwing rijdt met gierende banden door de bocht en komt slingerend tot stilstand tegen de marmeren gevel van Gucci. De gestileerde drakenkoppen van het monumentale pand kijken verontwaardigd op hem neer: ‘Hoe kun je zó stom zijn’ lijken ze te zeggen. Daan schiet de smalle zijstraat in en ziet rechts een roestige ijzeren deur die ooit mooi groen is geweest. ‘No Enterence’ staat op het schamele bordje en Daan geeft een stevige trap.’

 


Heb ik die filmset net verzonnen? Ja en nee. Netflix heeft mij geïnspireerd. Kom je een scene tegen die je in je boek goed kunt gebruiken. Druk op de pauzeknop en vergroot het beeldscherm.

 


Tip 4: Gun jezelf de ruimte en de vrijheid om niet te weten waar je aan begint. Geniet van alles wat nog kan gebeuren.

Tip 5: Schrijf wartaal, maak je zinnen niet af, begin opnieuw, maak taalfouten en laat ze staan. Het enige dat telt is dat je de flow van de creatie volgt. Het vormgeven komt later.

Tip 6: Lach en geniet als je iets moois hebt gemaakt. Lach en geniet nog meer – als je volgens jezelf – er niets van gebakken hebt.

Tip 7: Wacht niet en stel niet uit… ideeën en inspiratie zijn kostbaar en laten zich niet sturen. Pak het moment met beide handen vast en schrijf, teken of spreek in.

Tip 8: Kom je niet lekker in het verhaal en glipt de inhoud of tekst steeds weg? Maak je hoofd leeg, fantaseer en schrijf náderhand pas je verhaal. Brein-oog-hand coördinatie loopt via een ander circuit en blokkeert het creatievermogen.

Tip 9: Neem jezelf serieus, claim tijd en ruimte voor jouw schrijverij. Het is jouw expressie, jouw manier om uit te drukken wat er in jou leeft. Waar jij voor staat. Wat jij belangrijk vindt.

Tip 10: Doe dat wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt.

 

Veel plezier en succes gewenst.

 

Dyana

Button Bestel het boek

Schrijf een reactie